Ce este o intreprindere?
Intreprinderea este veriga de baza a economiei nationale in care are loc unirea factorilor de productie in vederea producerii de
bunuri economie (produse,servicii, lucrari), raspunzand cerintelor pietiei in scopul obtinerii de
profit. Mijloacele materiale care se gasesc la nivelul intreprinderii includ:
- cladiri
- instalatii
- echipamente
- terenuri
- disponibilitati etc.
Mijloacele umane sunt reprezentate de forta de munca.
Rolul social al intreprinderilor deriva atat din relatia cu angajatii carora intreprinderea este obligata sa le asigure conditii de munca si salarizare corespunzatoare, cat si din relatia cu mediul de afaceri pentru care intreprinderea trebuie sa-si indeplineasca obligatiile contractuale la parametrul, pretul si termenele stabilite.
Intreprinderea, inca de la infiintare are personalitate juridica, statut si obiect de activitate bine definite, politici contabile, regulament de organizare si functionare.
Documentele ca baza justificativa a tranzactiilor
Documentele pot fi atat tipizate (exemple: factura, aviz de insotire a marfii, chitanta, ordin de plata, state plata etc) cat si netipizate (procese verbale, contracte, analize sectoriale etc.).
In functie de modul de intocmire si de rolul lor in fluxul decizional, documentele pot fi clasificate in:
- Documente de baza (justificative)
- Registre de contabilitate
- Rapoarte si sinteze (situatii financiare)
Factura
Factura este documentul de baza pentru decontarea livrarilor de produse, prestarilor de servicii, executarilor de lucrari, atat in contabilitatea cumparatorului cat si in cea a vanzatorului.
Factura se intocmeste in trei exemplare din care unul merge la cumparator, iar doua raman la vanzator (unul la serviciul de desfacere si unul la vanzator).In cazul in care vanzatorul (cel care emite factura) este platitor de TVA, factura va contine cuantumul de TVA si valoarea TVA.
Daca in momentul livrarii produselor, din anumite motive nu este posibila emiterea unei facturi, documentul care se va intocmi este
avizul de insotire a marfii, urmand ca in maximum 15 zile sa se emita si factura.